Voorzitterswissel OFC

Anke Pin en Kirsten Achterberg
Type: Nieuwsbericht

Voorzitterswissel OFC

Het OFC neemt afscheid van Anke Pin en verwelkomt een nieuwe voorzitter: Kirsten Achterberg!
 

Onderstaande tekst verscheen in de Culemborgse Courant van 11 maart jl.

 
Kirsten Achterberg is de nieuwe voorzitter van stichting Ondernemersfonds Culemborg (OFC). Ze neemt het stokje over van Anke Pin die vanaf de start van het fonds aan het roer staat. De uitdaging voor Achterberg is om het OFC naar een volgende fase te leiden.
 
Het ondernemersfonds is in 2013 opgericht op initiatief van ondernemers en gemeente Culemborg en wordt gevuld door ondernemers en pandeigenaren. Die betalen bovenop de OZB een extra bedrag aan belasting. “Op jaarbasis gaat het om circa 250 duizend euro,” zegt scheidend voorzitter Anke Pin. “Dankzij het fonds kunnen in Culemborg allerlei evenementen doorgaan. Zo krijgen de Sinterklaasintocht, Culemborg Blues, Joris’ Kerstboom, Open Monumentendag en Fruitcorso een bijdrage. Maar het fonds draagt ook bij aan de beveiliging van bedrijventerrein Pavijen en het plaatsen van AED’s in het buitengebied.”
 
Na zeven jaar is het tijd voor verjonging, vindt Pin (67). Omdat het bestuur voor de rest uit mannen bestaat, moest de nieuwe voorzitter beslist een vrouw zijn. Dus benaderde ze Kirsten Achterberg (50), in Culemborg beslist geen onbekende. Tien jaar geleden stond ze in de schijnwerpers toen ze als eerste vrouwelijke voorzitter van voetbalvereniging Vriendenschaar werd gekozen. “Dat heb ik vijf jaar met plezier gedaan en het was zowel interessant als intensief. Vervolgens ben ik een aantal jaren actief geweest bij de licentiecommissie van de KNVB. Nu ik dat heb afgesloten, wilde ik weer iets in mijn woonplaats doen. Ik vind het belangrijk om ergens inhoud aan te kunnen geven. Daar wil ik graag mijn kennis en ervaring bij inzetten.” Achterberg werkt al twee decennia als freelance interim-manager. Momenteel begeleidt ze een groot veranderproces bij Amsterdam UMC.
 
Bij OFC komt Achterberg in een goed ingewerkte organisatie waar steeds vaker een beroep op wordt gedaan. Pin: “Ze weten ons heel goed te vinden. In 2018 hadden we dertig aanvragen, in 2019 al 42. Er komen nu ook een soort 2.0 aanvragen, voor zaken die op langere termijn spelen. Zo dragen we bij aan een groot onderzoek om bedrijven op Pavijen energieneutraal te maken. En we ondersteunen een zichtbaarheidscampagne voor bedrijven. Daarmee zorgen we dat kinderen die in Culemborg opgroeien maar buiten de stad gaan studeren, ervan op de hoogte zijn dat hier ook volop kansen zijn op passend werk. Dat is in alle opzichten goed voor de stad.”
 
Achterberg zegt voorlopig geen reden te zien de huidige koers bij te stellen. “Hooguit wil ik het fonds nog meer zichtbaar maken. Maar eerst ga ik me goed inlezen en met veel mensen praten.”

Het Ondernemersfonds bedankt scheidend voorzitter Anke Pin voor alles wat ze voor het OFC heeft betekend. Anke stond in 2013 aan de wieg van het Ondernemersfonds en heeft met haar inzet, haar enthousiasme en professionaliteit het Ondernemersfonds gemaakt tot wat het nu is. Anke, we zullen ons, net als jij, blijven inzetten voor het belangrijkste doel van het Ondernemersfonds: samen zorgen voor een bloeiend ondernemersklimaat in Culemborg! 

Back to top